Siirry sisältöön
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin

Seuraavat näytökset

HASSISEN KONE 40 VUOTTA MYÖHEMMIN

 

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on dokumenttielokuva yhtyeestä, joka muistetaan lyhyestä iästään huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä kautta aikojen. Elokuva kertoo paitsi yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta, myös yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi. Tämä elokuva on pala suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu.

Joensuulainen rockyhtye Hassisen Kone nousi hetkessä maanlaajuiseen tietoisuuteen voitettuaan rockin SM-kilpailun Uuden aallon sarjan Oulussa v. 1980. Pian tämän jälkeen julkaistiin yhtyeen ensimmäinen albumi Täältä tullaan Venäjä, joka sisälsi mm. myyntilistoille nousseen klassikon Rappiolla. Toinen LP Rumat sävelet oli arvostelu- ja myyntimenestys, jonka YLEn musiikkitoimittajat valitsivat vuoden kevyen musiikin levyksi. Kolmas levy Harsoinen teräs sisälsi yhden yhtyeen tunnetuimmista kappaleista Levottomat jalat.  Levy, jolla oli paljon progressiivisia elementtejä jäi kuitenkin yhtyeen viimeiseksi. Hassisen Kone lopetti toimintansa  ollessaan uransa huipulla elokuussa 1982 kyllästyttyään soittamaan keikoilla vain ensimmäisten levyjen hittibiisejä.

Hassisen Koneen kappaleet kuitenkin jäivät elämään ja yhtye muistetaan lyhyestä iästään huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä  kautta aikojen. Hassisen Koneen alkuperäisjäsenet Ismo Alanko, veljekset Harri ja Jussi Kinnunen sekä Reijo Heiskanen päättivätkin sen kunniaksi järjestää 40-vuotiskonsertin. Se piti järjestää ensin 2020, ja sitten 2021, mutta loppuunmyydyt Ratinan stadionin keikat piti peruuttaa koronapandemian vuoksi. Nyt 30. heinäkuuta 2022 on uusi yritys, ja tällä kertaa se onnistuu. Ratinan stadion on taas myyty loppuun hyvissä ajoin ennen keikkaa.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on dokumenttielokuva, joka kertoo paitsi yhtyeen juhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta, mutta  myös ennen kaikkea yhtyeen ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi, mikä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Myös musiikin ja musiikkibisneksen muutoksista puhutaan. Maailma ei ole monessa suhteessa tänään enää se sama kuin se oli 40 vuotta sitten.

Elokuvassa käytetään myös arkistomateriaalia; Hassisen Kone oli mukana yhdessä Juice Leskinen & Grand Slamin ja Eppu Normaalin kanssa legendaarisella Saimaan risteilyllä, josta tehtiin elokuva Saimaa-ilmiö (1981). Se sisältää Hassisen Koneen lähes kaikki sen suuret hitit ja siinä tulevat esiin myös nuorten muusikkojen mielialat ja tunnelmat ja sitä kautta voidaan peilata hyvin yhtyeen ja sen jäsenten matkaa menneestä nykyhetkeen. Maailma on muuttunut, mutta monet elämän perusasiat ovat ennallaan, ja yksi niistä on ystävyys; se on mukana myös tässä elokuvassa, sillä vaikka yhtye aikoinaan hajosi, ystävyys säilyi ja sitä tässä konsertissa myös juhlitaan. Tämän elokuvan tarkoituksena on tallentaa pieni pala hyvin merkittävää suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu, sillä tämä konsertti jää Hassisen Koneen viimeiseksi - ainakin tässä mittakaavassa. 

 

HASSISEN KONE 40 VUOTTA MYÖHEMMIN

Ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajan sanat:

Elävän musiikin tekeminen ja esittäminen on muuttunut  totaalisesti viime vuosina.

Aikoinaan esimerkiksi Hassisen Koneen aloittaessa musiikilla oli merkittävä vaikutus kokonaisiin sukupolviin, suuri osa nuorista kuunteli rokkia ja se yhdisti ihmisiä; musiikki oli kaikki. Nyt musiikki on segmentoituntunut, sitä tuotetaan eri ryhmille, alakulttuuleille ja se tuotetaan usein tietokoneilla, kunnon aitoa kitarasooloa kuulee enää aniharvoin. Tanssipaikat, joissa varsinkin maaseudulla kohdattiin ja kuunneltiin bändejä ovat  kuolemassa sukupuuttoon. Rockista on tullut lähes marginaalimusiikkia ja nuorten nykyisin kuuntelema musiikki on jakautunut eri tyyleihin, mitään yhtä koko nuorison läpikäyvää ja yhdistävää musiikkia ei enää ole. Nykyään ei juurikaan tuoteta albumeja vaan yritetään keksiä yksittäisiä hittejä, musikillisia kokonaisuuksia enää harvoin sävelletään. 

Musiikkikulttuurissa ja -bisneksessä on siis tapahtuut huikea ero,  ja tämä, varsinkin muutaman viime vuoden aikana tapahtunut nopea muutos sai minut kiinnostumaan tämän  dokumentin tekemisestä. Hassisen Kone hajosi 40 vuotta sitten ja päätti nyt kerätä rivinsä yhteen vielä yhtä juhlakonserttia varten. Ajattelin, että tässä oli oiva tilaisuus päästä muistelemaan entisiä analoogisia aikoja ja todistamaan musiikissa ja kulttuurissa tapahtunutta suurta muutosta. Isoja rokkistaroja ja -bändejä ei enää synny, nykyään nuoret muusikot pyrkivät olemaan tähtiä  somessa.  Säveltää tai soittaakaan ei enää välttämättä tarvi osata, tietokone hoitaa sen puolen ja sanoituksillakaan ei juuri ole merkitystä, musiikki on monille enemmän bilemusaa, kertakäyttö kamaa.

Hassisen Kone on siinä mielessä erittäin poikkeuksellinen bändi, että sen kappaleet kuitenkin jäivät elämään ja yhtye muistetaan lyhyestä iästään huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä  kautta aikojen. Sen musiikki yhdistää edelleen tiettyjä ikäluokkia, ja tämän yritän elokuvassakin tuoda esille.

Maailma on muuttunut monessa mielessä,  ja  elokuva tarjoaa hyvän tilaisuuden käydä läpi pala  hyvin merkittävää suomalaista populaarimusiikin historiaa ja tallentaa yhden  ympyrän sulkeutuminen.

Mika Kaurismäki